PREDSTAVITEV PESNIŠKE ZBRIKE BRAZGOTINE PESNICE NEVENKE LEKAN V ZAPORU NA IGU

V sredo, 28. junija 2017, je bila v Zavodu za prestajanje kazni zapora na Igu predstavitev pesniškega prvenca pesnice Nevenke Lekan. Knjiga je posebna: avtorica še vedno prestaja kazen zapora in je v Sloveniji prva, ki je v času prestajanja kazni zapora izdala knjigo oz. pesniško zbirko. Kulturnega dogodka, ki ga je vodil urednik pesniške zbirke Martin Lisec in na katerem so sodelovali tudi pesnica in pisateljica Cvetka Bevc, pesnica Barbara Korun, igralec Pavle Ravnohrib ter njeni otroci, se je udeležilo lepo število obsojenk ter veliko drugih gostov.

Zakaj Brazgotine? “Vemo, pred brazgotino je bila rana, globoka, krvaveča, celeča se vedno prepočasi. Njena pretvorba v pesniško tvarino od pesnice zahteva podoživljanje, ponovno soočenje z bolečino in njeno preseganje, pogled, ki s ptičjih višav ocenjuje, »kaj so nekoč naredile žabe«.  In poskus pretvorbe osebne izkušnje v univerzalno. Zato mora pogled zaobjeti celoto in videti čez horizont. Tam, prav tam, Nevenka Lekan senzibilno zaznava stvari, za katere včasih tipajoče, a vedno bolj odločno najde prave besede,” je v spremni besedi k pesniški zbirki Brazgotinezapisala pesnica in pisateljica Cvetka Bevc.

Knjiga Brazgotine ima tri dele: Čiščenje, Krik po materi, Rojstvo kapljice. Avtorica v lirični obliki podoživlja svoje življenjske izkušnje in preizkušnje, ki so zaznamovale njo in še posebej njene štiri otroke. Skozi trpljenje in bolečino odkriva v sebi nov smisel, novo moč, voljo do življenja in hvaležnost za vse podarjeno. V knjigi je obljavljenih tudi nekaj pesmi in pisem, ki so jih mami v zapor pisali otroci Saša, Sandra in Aoi. Knjiga je grafično opremljena z umetniškimi deli hčerk Saše in Sandre.

Objavljamo dve pesmi Nevenke Lekan:

RING

Iz borbe veje mir in spoštovanje!
Le kako bi?
In kdo si?
Boksarski ring!
 

Boksar ve, da ga bo
nasprotnik potolkel,
v desetih rundah,
a, še vedno upa,
da bo vzdržal
in se z zmagoslavnim krikom
kot feniks
dvignil iz bolečine.

KLIF

na vrhu hriba
olesenelo drevo sameva
bičajo ga vetrovi

pod njim klopca
stara osamljena stoji
usedem se zazrem se
horizont ne ve

Poglejte si galerijo iz predstavitve Pesniške zbirke Brazgotine

Pesniško zbriko Nevenke Lekan Brazgotine, ki stane 17,90 €, lahko naročite na tej povezavi →.