POLETNA ŠOLA LOGOTERAPJE IN EKSISTENCIALNE ANALIZE

V poletnih mesecih, od 16. do 19. julija ter od 20. do 23. avgusta 2020, je v vasici Sveti Vid nad Cerknico, v čudovito prenovljeni in več kot 200 let stari Hiši na Purgi, Inštitut Stopinje dvakrat izvedel Poletno šolo za logoterapije in eksistencialne analize. Program je bil zasnovan kot celostno doživetje. Poleg intenzivnega študija smo namenili čas tudi sproščanju, rekreaciji, sprehodom, izletom in odkrivanju naravnih, zgodovinskih in kulturnih značilnosti ter kulinaričnih posebnosti vidovskih hribov in sosednje bloške planote.

Predavatelj mag. Martin Lisec je udeležencem v dopoldanskem študijskem delu predstavil osnovne koncepte logoterapije in eksistencialne analize. Spregovoril je o zgodovini in razvoju logoterapije v svetu in v Sloveniji, o antropologiji, pojmu smisla v filozofiji in v logoterapiji, ter o načinih odkrivanja smisla, predstavil je tudi nekaj logoterapevtskih tehnik za samopomoč. Videli smo tudi prikaz terapevtskega srečanja. Predavanja so bila po mnenju udeležencev živahna, jasna, koristna, življenjska, teoretično utemeljena in kakovostno izvedena, udeleženci so vseskozi aktivno sodelovali s svojimi razmišljanji, komentarji in vprašanji.

Popoldneve smo posvetili odkrivanju lepot vidovske planote. Obiskali smo cerkev sv. Urha, raziskovali grapo reke Zale in občudovali slap Kotel, se ustavili ob ruševinah lovskega dvorca Nadlišek grofa Wolfa Engelberta Ausperga na Pajkovem ter se zapeljali do Volčjega jezera na Blokah. Po poti grede smo videli – verjeli ali ne – dva medveda, enega risa in jazbeca. (Da ne bo panike: oba medveda smo si ogledali iz avtomobila.) Gazili smo po močvirjih in gozdovih, pral nas je dež in sušilo sonce. Večeri so bili namenjeni pogovoru, delitvi osebnih izkušenj, zvočni kopeli, petju ob spremljavi kitare ter meditaciji.

Izkušnjo odličnosti je dopolnila izvrstna hrana lokalnega izvora. Zajtrke sta pripravljali gostiteljici v Hiši na Purgi, na kosila in večerje smo se vozili na odlično turistično kmetijo Strle v vasi Osredek, streljaj stran od Svetega Vida.

Udeleženci so ob zaključku izrazili zadovoljstvo in hvaležnost za skupaj preživete dni, za novo znanje, za nova prijateljstva ter za nove izkušnje. Glede na velik interes med udeleženci poletnih šol logoterapije bomo zanje v mesecu oktobru pripravili Jesensko šolo logoterapije in eksistencialne analize.

Naj bo ta zapis tudi izraz hvaležnosti vsem, ki so sooblikovali doživetje prve Poletne šole logoterapije in eksistencialne analize: v prvi vrsti vsem udeležencem za izkazano zaupanje, Silvi in Katji iz Hiše na Purgi za gostoljubje in domačnost ter Urbanu in Juditi s Turistične kmetije Strle za odlično hrano in postrežbo.

Martin Lisec