Tudi trpljenje ima lahko svoj smisel – Logoterapevtski vikend v Kančevcih

Drvimo od enega nujnega opravka do drugega, obenem pa prevečkrat pozabljamo, da smo sami odgovorni za svoje življenje in se prepuščamo, da nas nosi naokoli, malo tu, malo tam … Zvečer pa sesuti od vsega vrvenja samo še pademo v posteljo. Naslednji dan se dirka v hrčkovem kolesu spet ponovi. In tako v nedogled, vedno s tolažbo, saj bom, enkrat, ko bom imel čas. V vrtincu opravkov zlahka pozabimo, kam nas kliče srce, kaj si želimo, kaj nas polni, navdihuje in radosti. Smo na avtopilotu in ko se zavemo, je skoraj prepozno. Zato je občasni pobeg v neokrnjeno naravo, v tišino, ki jo je včasih kar težko poslušati, med istomisleče ljudi toliko bolj dragocen.

Kančevci so od Ljubljane oddaljeni skoraj 200 kilometrov. Tu je svet čisto drugačen, upočasnjen in usklajen z naravo. Srce kar vzdrhti ob pogledu na ljubko zaobljene goričke hribe. Obenem pa je idealna kulisa za delavnice za osebnostno rast. Vsake toliko se je potrebno, pa tudi prijetno odklopiti od vsakodnevnega vrveža.

Delavnice o smislu življenja/poslanstvu/poklicu logoterapevta Martina Lisca v Kančevcih so pravi balzam za dušo. V treh dneh smo na prijeten in prijazen način iskali nove poti srca, nova poslanstva in življenjski smisel, ki osrečuje, dela ta svet boljši in pušča pečat za zanamce. Martin je znal lepo in enostavno, obenem pa tudi strokovno pokazati, da nič hudega, če so se nam v življenju zgodile težke stvari. Vsak izmed nas ima kakšno, temu ni možno ubežati. Pomembno pa je, kaj iz tega naredimo, kako svojemu trpljenju damo smisel in iz njega naredimo nekaj lepega, obenem pa postanemo boljši ljudje.

Domov smo odhajali prijetno nahranjeni, polni novih spoznanj o sebi in svetu okoli nas. Predvsem pa potolaženi, da nismo trpeli zaman. Zdaj bomo znali iz tega narediti nekaj lepega.

Andreja Comino