MAVRIČNI DAN V ZAVODU ZA PRESTAJANJE KAZNI ZAPORA IG

V soboto, 16. 4. 2016, je v Zavodu za prestajanje kazni zapora Ig potekal prvi Mavrični dan. Srečanje je bilo namenjeno otrokom obsojenk in njihovim materam. S programom Mavrični dan želimo omogočiti tem otrokom nekaj pozitivnih in varnih srečanj v okolju, ki jim zaradi objektivnih razlogov ni prijazno.

Na Mavričnem dnevu sta potekali dve vodeni in vsebinsko raznoliki delavnici. Po uvodnem petju, nagovoru in spoznavanju smo v pripovednem delu prisluhnili zgodbi o drevesu, ki je rodilo srčna semena. V ustvarjalnem delu so otroci skupaj s svojimi mamami barvali glinene lončke. Mame so svoje otroke spremljale, spodbujale k ustvarjalnosti in sodelovanju v igrah. Z njihovo pomočjo so otroci ustvarili čudovite končne izdelke, ob katerih so začutili ponos in veselje. Nekateri so jih odnesli domov, nekateri so jih pustili svojim mamam. Nekega dne bodo v te lončke skupaj posadili rožo.

Hkrati smo vsi navzoči skupaj ustvarjali »mavrično sliko«. Ena izmed deklic je narisala drevo, na katerega smo v obliki cvetov, ki smo jih izdelali sami, nalepili svoja »srčna semena«, torej tisto, kar osrečuje nas in osrečuje druge. Otroci so v sebi odkrili veliko srčnih semen: mir, veselje, zaupanje, objem, prijaznost, pesem, ljubezen … Ob zaključku srečanja je vsak otrok predstavil svoj cvet, nato smo ga še skupaj pokomentirali.

Otroci so povedali, po čem si bodo zapomnili Mavrični dan:
»Ko sem barvala lonček z mamo.«
»Lončki.«
»Da je bilo lepo.«

»Da smo peli s kitaro.«

Tudi mame so strnile svoje vtise o preživetih urah s svojimi otroki:
»Super je tole, po dolgih mesecih imam spet priložnost biti sama s svojo punčko.«
»Hvala vam, res je bilo lepo.«
»Tako hitro je minilo, hvala.«

Mavrični dan je pričaral otrokom in njihovim mamam niz lepih doživetij in jim omogočil, da so kakovostno preživeli prosti čas s svojimi mamami.

Povedna je tudi izjava ene od paznic, ki je spremljala dejavnost Mavričnega dneva: »Sploh si nisem predstavljala, kako bo to izgledalo. Sedaj vidim, da je super. Več takih dejavnosti bi morali imeti. Poglej jih, mislim, da so vsi pozabili, da so v zaporu.«

Projekt Mavrični dan, ki ga sofinancira Mestna občina Ljubljana – Oddelek za preprečevanje zasvojenosti, so izvedli strokovni sodelavci Inštituta Stopinje. V letu 2016 bomo izvedli pet Mavričnih dni v Zavodu za prestajanje kazni zapora Ig.