Loading dogodki

Čas je za pogovor. Besede zdravijo, krepijo in dajejo moč.

Epidemija korona virusa ima vidno in nevidno plat: vidno je spremenjen naš običajen način življenja, ta čas pa v nas zbuja nova občutja. Mnogi doživljajo stisko, občutijo strah, ogroženost, nemoč. Ne le zaradi virusa samega, ampak tudi zaradi vseh drugih pridruženih tegob: izgube službe, upada prihodkov, slabih izgledov za bližnjo prihodnost … Čas krize je sicer lahko čas globoke solidarnosti, a če le-ta traja predlogo in če je v vrtince strahu in negotovosti vpletena večina naroda, potem se lahko to, kar doživljamo sedaj, ko smo ogroženi praktično vsi, žal pogosto spremeni v boj za preživetje.

Stiska torej razgalja. In odpira najgloblja bivanjska vprašanja. Sprašujemo se lahko, kakšen smisel ima situacija s korona virusom za nas kot posameznike, za naš narod, za svet.  Katere vrednote odkrivamo, ko se čutimo ogroženost, katere vrednote dobivajo na teži? Je to čas, ki si ga nismo vzeli za naše najbližje, za družino, za prijatelje? Je to uživanje v naravi, ki je tako lepa, a ji posvečamo premalo pozornosti in jo celo uničujemo?

Pomembno si je torej zastaviti ključno vprašanje: ne le kako pre-živeti ta čas korone, ampak kako ta čas preživeti kar se da kakovostno.

Pet preprostih namigov za osebno plutje skozi korona čas:

  • rutina: dajmo dnevom ritem, vzpostavimo red, zdravo rutino, ki bo razbijala monotonost časa;
  • zdrav življenjski slog: pozorni bodimo na ritme prehranjevanje, spanja in gibanja;
  • pogovor in ohranjanje stikov: predvsem v družini in načrtno tudi s prijatelji. Vsak dan pokličimo vsaj eno osebo, sedaj je čas, da se slišimo tudi s tistimi, s katerimi se že dolgo nismo;
  • branje: naj ne mine dan, ne da bi prebrali vsaj deset strani kakovostne knjige;
  • konjički: lotimo se kakšne stvari, ki nam je ljuba, pa mogoče prej nismo imeli časa zanjo.

Če boste čutili, da je teža dneva in časa za vas prevelika, da bremena ne morete nositi sami, ste dobrodošli, da se obrnete tudi na naš inštitut. Logoterapevti z Inštituta Stopinje vam želimo ponuditi svojo pomoč pri premagovanju stisk, ki jih trenutne situacija vnaša v vaša življenja. Na razpolago dajemo svoje strokovne logoterapevtske ter človeške izkušnje in znanje vsem, ki čutite v teh dneh potrebo, da se pogovorite s terapevtom. Pogovori bodo potekali po telefonu, skypu, whatsappu, signalu,  massengerju ali po drugih družbenih omrežjih.

KAKO SE PRIJAVITI NA PSIHOTERAPEVTSKI RAZGOVOR?

Prosimo, da se na se na pogovor naročite s klikom na TO POVEZAVO.

KDO NAJ POKLIČE?

Dobrodošli vsi, ki:

  • doživljate v teh dneh preizkušenj osebno stisko, ogroženost, tesnobo, nemoč, napade anksioznosti;
  • ste v stiski zaradi poslovnih razlogov (podjetniki, samozaposleni, zaposleni v kulturi in nevladnem sektorju, …),
  • ste utrpeli najrazličnejše izgube, tudi izgubo svojih bližnjih;
  • zaradi naporov v službi potrebujete razbremenitev (zdravstveni delavci, člani civilne zaščite, gasilci, vojaki, policisti, zaposleni v trgovinah, tisti, ki v teh dneh opravljate nujno službo …).

Vam in vašim dragim želimo zdravja, varnosti, miru v duši in veliko veliko odgovornega ravnanja. V prvi vrsti do sebe. S tem, ko smo smo odgovorni do sebe, najbolje poskrbitmo tudi za druge.

Martin Lisec, direktor Inštituta Stopinje

Share This Story, Choose Your Platform!