STORI PRVI KORAK

23,50

Ne v udarcu nazaj, rešitev je v prvem koraku naprej

V družini, v službi, med sosedi, v javnem in političnem prostoru – povsod naše odnose zastrupljajo navidezno nerešljivi konflikti. Kljub najboljšim namenom pogosto tragično uidejo nadzoru. Poraženi nasprotniki pa so le tleča žerjavica sovraštva. Če smo v tej nevarni igri pripravljeni tvegati »vnaprejšnji vložek«, lahko po jasno začrtanih stopnjah in preizkušenih metodah stopimo iz začaranega kroga proti trajnemu sožitju. Z izpolnjenim smislom lahko namreč iz vsakega spora vsi izstopimo kot zmagovalci.

Stori prvi korak je poljuden priročnik, ki lahko učinkovito pomaga reševati spore tako med šolarji, partnerjema v intimnem odnosu in zagrenjenimi sorodniki kot med sodelavci v večjih ali manjših kolektivih, političnimi tekmeci v koalicijskih pogajanjih in nenazadnje med sprtimi narodi, ki stoletja ostajajo na nasprotnih okopih.
Spori so sicer neizogiben del življenja. V najtežje se zapletemo znotraj samih sebe. V prvem delu zato avtorica spregovori o reševanju notranjih konfliktov. Vsakega izmed njih moramo osmisliti in se ga naučiti razelektriti s plovbo po doživljajskem toku in z določanjem življenjskih prioritet. Naši spori in prepiri z bližnjimi in ljudmi na širši družbeni ravni so pogosto le podaljšek naših notranjih razprtij. Lukasova bralca s konkretnimi primeri pouči in vodi skozi proces razreševanja takih in drugačnih sporov.

Katera polena smo sami vrgli nasprotniku pod noge? Zakaj se tako počuti in zakaj se tako odziva? Kaj bi lahko storili, da bi ostali zvesti svojim občutjem in hkrati nasprotniku prizanesli z najhujšim povračilnim udarcem? Kakšno rešitev iz svojega svobodnega prostora osebne izbire bi lahko izbrali, da bi iz kočljivega položaja odšli pokončno in brez globljih ran v odnosu? Vse to so vprašanja, s katerimi bi nas skozi proces razreševanja sporov vodil usposobljen logoterapevt. Lahko pa se jih z malo vaje oprimemo tudi sami in iz naslednjega spora doma ali v službi odidemo s toplim občutkom skupnega zadovoljstva. Če namreč »zmaga« temelji na brezobzirnosti do sočloveka, nikoli ni zares sladka, kaj šele dolgotrajna.

Kot v spremni besedi dodaja dr. Jože Ramovš, gre za knjigo, ki lahko koristi in spremeni življenje prav vsakemu človeku. Slovencem kot narodu pa bi jo morali predpisati skoraj na recept.

Šifra: STORI PRVI KORAK Kategorija: Oznaka:

Opis

Elisabeth Lukas
Drugi sodelujoči avtorji: Jože Ramovš
Prevod: Alexandra Natalie Zaleznik
Strani: 240
Zbirka: SMISEL
Format: 135 mm x 210 mm
Leto izdaje: 2021
ISBN 978-961-278-538-3

Title

Go to Top